Hoe vertellen jullie je kind over de scheiding?

Als je gaat scheiden, dan ben je bezorgd over hoe je kind daarop zal reageren. Het is een goed idee om aandacht te besteden aan het moment dat jullie je kind over de scheiding vertellen. De kans is reëel dat je kind zich dat moment voor altijd zal herinneren. Het is meteen ook jullie eerste kans om je kind gerust te stellen dat jullie na de scheiding samen ouders blijven.  Wij geven jullie graag een aantal tips mee. 

 • Vertel het samen. Dat is misschien een uitdaging als je boos of verdrietig bent. Toch is het een belangrijk moment om je kind vanaf het begin te laten ervaren dat jullie er ondanks de scheiding altijd allebei zullen zijn.
 • Spreek vooraf af wat jullie vertellen.
 • Vertel niet te veel. Focus op de boodschap dat er een scheiding komt, en wat dat voor je kind heel concreet zal betekenen. De details waarom jullie uit elkaar gaan, bijvoorbeeld omdat een van jullie vreemdging, hoeft je kind  niet te weten. Anderzijds is het wel belangrijk dat je kind begrijpt waarom jullie scheiden. Focus daarbij op jullie relatie, en niet echt op de aspecten daarbuiten. Zeg bijvoorbeeld ‘papa is niet meer verliefd op mama en is niet meer gelukkig’, en niet ‘papa is verliefd op een andere mevrouw en daardoor laat hij mama in de steek’. Kinderen hebben er echt geen boodschap aan om betrokken te worden in een strijd tussen ouders. Ze zien jullie allebei graag en dat zal niet veranderen.
 • Maak je kind duidelijk dat jullie nog allebei evenveel van hem of haar houden, en heel blij zijn dat hij of zij er is. Dat stelt het kind gerust dat jullie liefde voor hem of haar niet verdwijnt.
 • Laat je kind weten dat het niet verantwoordelijk is voor jullie scheiding. Veel kinderen voelen zich schuldig, en denken dat zij (mee) de oorzaak van de scheiding zijn.
 • Leg aan je kind uit dat jullie er altijd allebei zullen zijn, ook al zal je kind om de beurt bij jullie wonen. Daardoor hoeft je kind geen angst te hebben een van jullie te verliezen.
 • Laat alle emoties toe en geef je kind de kans emotioneel te reageren. Onderbreek dus niet te snel met goedbedoelde uitspraken als ‘je moet niet wenen’.
 • Je mag zelf emoties tonen, zolang je je kind er niet mee belast. Het is nooit de bedoeling dat je kind medelijden krijgt en voor je wil zorgen.
 • Besef dat de eerste reactie misschien niet de gewenste reactie is, maar vaak achteraf genuanceerd of gerelativeerd wordt.
 • Beantwoord vragen zover je kan en zeg je kind dat het je achteraf ook altijd nog vragen mag stellen.
 • Vertel je kind dat de scheiding definitief is. Zelfs als je zelf nog hoopt dat het weer goedkomt. Je geeft best geen valse hoop

De kans is groot dat je je veel zorgen maakt, maar dat de reactie van je kind zal meevallen als jullie zich hieraan houden. 

 

Maaike Goyens