Paardencoaching binnen je relatie of gezin

Sommige gezinsdynamieken of conflicten zijn niet zo gemakkelijk door gesprekken aan te pakken.

  • Lieve en Eric contacteerden ons omdat dochter Emma (9) moeite erg emotioneel bij het afscheid wanneer ze van mama naar papa gaat, bij de verblijfswissel dus. Hoewel ze aangeeft ook blij te zijn om naar papa te kunnen. Er waren al gesprekken met een psychologe, maar Lieve en Eric blijven zich zorgen maken. Ze willen Emma helpen en zelf ook zeker zijn dat ze het probleem ‘juist’ aanpakken.

  • Tom en Anne vormen elk een nieuw gezin en merken dat hun zoontje Arne daarin heel moeilijk zijn plek vindt. Bij mama uit zich dat in groot verzet tegenover de stiefpapa, bij papa is er verregaand conflict met de stiefzusjes. Daardoor ontstaat er met momenten ook spanning tussen Tom en Anne als ouders, hoewel ze dat eigenlijk niet willen. Doordat ook hun nieuwe partners en hun kinderen een rol spelen, is het niet zo evident om het hele plaatje via gesprekken op te lossen.

  • Roos en Stijn zijn een koppel maar hebben telkens terugkerende conflicten. Roos wil graag relatietherapie, maar Stijn ziet dat niet zitten. Hij is niet zo’n prater, en gelooft niet dat al die gesprekken veel zullen oplossen.

  • Klara (25) heeft het gevoel dat ze vastzit in haar leven. Tijdens gesprekken met de psycholoog merkt ze op dat ze erg rationeel over alles denkt en het moeilijk vindt om haar gevoelens uit te drukken. Ze voelt nog erg veel wrokgevoelens tegenover haar vader, die 10 jaar geleden is vertrokken naar het buitenland waar hij een nieuwe vriendin leerde kennen. Via paardencoaching geven we haar de kans zich terug in haar gevoel te plaatsen en een opstelling van het gezin geeft haar betere inzichten om alles te begrijpen.

In deze situaties opteerden de ouders, Klara en het koppel voor paardencoaching bij Perspectieven, mét resultaat.

 

Sanne Hermans heeft enerzijds een passie voor gezinsrelaties en anderzijds voor paarden. Dat blijkt een fantastische combinatie.

 

Paarden houden ons een spiegel voor en tonen ons een nieuw perspectief op onze situatie, alsof we buitenstaander zijn. Dat werkt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Paarden helpen ons zonder dat we taal en woorden hoeven te gebruiken.

 

Sanne aan het woord:

 

“Doordat paarden in het hier en nu leven en van nature werken met lichaamstaal en gevoelens word je samen met de coach aangespoord om je zelf te leren kennen, dieper te denken en voelen over problemen, gevoelens of situaties. Het denken en voelen wordt samengebracht zodat jij zelf meer inzicht/perspectieven krijgt in de problematiek.”

 

Waarom met paarden?

 

“Paarden reageren spontaan in het hier en nu. Als mens heb je maar één kans om je boodschap over te brengen, eerste indrukken zijn moeilijk te vergeten. Paarden geven je de kans om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om je boodschap over te brengen. Voor een paard is wat voordien gebeurde niet relevant, en dat geeft veel opluchting en vrijheid. Hierdoor krijg je altijd weer nieuwe kansen om je gedrag aan te passen, en de reactie daarop te zien. Daaruit leren we heel veel.

Als meesters in de non-verbale communicatie kunnen zij zelfs de kleinste veranderingen opmerken; een spierspanning, ademhaling, energie... Ze merken dit op en reageren. Jij wordt je dus ook bewust van je lichaamstaal en het effect daarvan op je gedrag en houding.

Daarnaast is het natuurlijk leuk om een paard als troost en steun te hebben voor wanneer je het zelf moeilijker hebt.

Je hebt tot slot ook de ruimte om te bewegen waardoor je meer ruimte hebt om alles los te kunnen laten.”

 

Wat kan je betekenen voor kinderen, koppels en gezinnen ?

 

“Ik help elk gezinslid apart inzicht krijgen in zijn of haar positie, in hoe gedrag kan leiden tot reactie,….

Daarnaast werk ik met koppels en volledige gezinnen. Ik doe bijvoorbeeld een opstelling met paarden en hoepels waardoor ik, maar ook de partners of gezinsleden zélf, zicht krijgen op enerzijds hun positie, en anderzijds de dynamieken binnen het gezin of de relatie. Dat kan erg helpend en soms zelfs helend zijn. Het brengt over het algemeen mensen weer dichter bij mekaar en bij zichzelf, en dat is heel mooi om te zien.”

 

Wil je meer informatie?

Contacteer ons vrijblijvend: contact@perspectieven.be of 0472 573 071