Samen ouders blijven na je scheiding

Focussen op samen ouders blijven, hoe doe je dat?

Na een scheiding samen ouders blijven vraagt hoe dan ook inspanning. De woorden scheiding en samenblijven lijken mekaar tegen te spreken. En toch….

Blijf je te erg hangen in jullie partnerscheiding of het conflict dat daarmee gepaard gaat, dan lopen jullie hoger risico om ‘hoog conflictueuze ouders’ te worden. De kans is immers groter dat jullie verbonden blijfven in ruzies over financiële kwesties, verschillen in opvoeding,…dan in gelukkige momenten of co-ouderschap (in de letterlijke zin van het woord) over de kinderen.

Samengevat: willen jullie de negatieve gevolgen van de scheiding voor je kind beperken, dan is de boodschap om als koppel jullie partnerscheiding te verwerken, het conflict te overstijgen en in jullie ouderschap verbonden te blijven.

Hoe je dat doet? Hier alvast 10 tips :

  1. Focus op het kind en niet op de andere ouder. Het klinkt simpel, maar is aards moeilijk. “Hij brengt de kinderen altijd te laat terug.” of “Zij wil mij aan de kant schuiven als vader” zegt niets over je kind….
  2. Praat nooit negatief over de andere ouder tegen je kind. Het kwetst je kind, omdat het raakt aan de identiteit van je kind. Je gelooft het misschien niet, maar op lange termijn kan het jouw relatie met je kind schaden. Het is JULLIE conflict, niet dat van je kind.
  3. Aanvaard verschillen in opvoedingsstijl. Ruzie maken over welke aanpak goed of slecht is schaadt je kind. De verschillen waren er wellicht altijd al. Jullie kozen elkaar ooit als ouders. Ontneem je kind dat voorrecht niet nu jullie als koppel niet meer samen door het leven gaan. Verschillen hoeven trouwens geen probleem te zijn, maar kunnen je kind ook verrijken.
  4. ‘Pick your battles’ : als je eerlijk bent dan weet je dat sommige issues eigenlijk geen ruzie waard zijn. Sta er eens bij stil of jullie huidige conflict of ruzie écht belangrijk is?
  5. Focus op het veilig gevoel dat je je kind wil geven. Ruzie en conflict tussen ouders heeft impact op hoe veilig en gelukkig een kind zich voelt. Als ouder wil je je kind allebei gelukkig zien, dus sta samen eens stil bij hoe jullie conflicten het veilig gevoel van je kind beïnvloeden.
  6. Wees een goede manager van conflict en emotie, zodat je er de controle over kan houden. Eerder dan te investeren in een juridische strijd kan het de moeite lonen om dáárin begeleiding en ondersteuning te zoeken. Want inderdaad, het is geen gemakkelijke oefening.
  7. Omring je met neutrale klankborden, kortom met mensen die focussen op een oplossing en eventueel ook jouw aandeel in een conflict kunnen zien, eerder dan je versterken in je negatieve gevoelens.
  8. Betrek nooit je kind in een conflict met de andere ouder. Het is pijnlijk, en brengt je kind in een gewrongen loyaliteitspositie.
  9. Probeer de situatie eens te bekijken vanuit het perspectief van de andere ouder. En wees eerlijk met jezelf: zijn er misschien sommige onderliggende zorgen of behoeften waar je ergens wel begrip voor kan opbrengen? Stap dus eens van jouw grond af en verplaats jezelf in de ander.
  10. Zelfs als je een veldslag wint, dan kan je nog steeds de oorlog verliezen. Soms krijg je wel wat je wil op korte termijn, maar als daardoor jullie conflict escaleert en jullie kind daaronder lijdt dan stelt zich de vraag of de ‘winst’ wel zo groot is. Als het conflict blijft escaleren, stel jezelf dan eens bewust de vraag wat jij kan doen om de situatie te verbeteren. En of de winst opweegt tegen het verlies?

We horen ouders heel vaak zeggen: “Wij zouden wel willen hoor, maar de andere ouder….”

Onze beste raad is dan: “Be the change you want to see.” Want echte verandering begint toch vaak bij jezelf, en heeft ook resultaat buiten jezelf. Je geeft minstens je kinderen een belangrijke boodschap.

 

Meer info over samen ouders blijven na een scheiding: “Living together Apart”, Lannoo, 2013

Hulp, bemiddeling of advies nodig? contact@perspectieven.be

 

Lieve groeten,

Maaike