Je scheiding snel regelen, een goed idee?

Scheiden is in eerste instantie een emotionele gebeurtenis

Jullie hebben daarin wellicht elk een eigen tempo. Wie besliste om te scheiden heeft vaak een 'voorsprong' in de verwerking. Terwijl voor jou vragen als 'Wie houdt het huis?', 'Waar verblijven de kinderen?',... nog niet aan de orde zijn, merk je misschien dat je partner al een heel scenario klaar heeft om de scheidingsovereenkomst op te stellen. Je voelt je daardoor onzeker en ongerust, en ervaart druk om snel te beslissen wat je wil. Zo word je dus geconfronteerd met praktische, juridische, financiële,...vragen terwijl je emotioneel in de knoop ligt.

Is het een goed idee om snel jullie scheiding te regelen?

De redenen die vóór pleiten hebben vaak te maken met de wil om alles zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Het kan ook uit schuldgevoel zijn dat mensen grootse toegevingen doen om de 'schade' te herstellen, waardoor er snel een overeenkomst wordt bereikt. Anderen zijn zo van de kaart en willen zo snel mogelijk zekerheid hebben, in welke richting dan ook: over het huis, de kinderen, de meubelen,....

Toch is het geen goed idee om je scheiding al te snel te willen regelen.

Je neemt in deze periode beslissingen die jouw toekomst en die van jullie kinderen bepalen. Bovendien zijn de gevolgen van een scheiding verstrekkend: jullie kerngezin valt uit elkaar, financieel zal het gezinsbudget gaan dienen voor twee huishoudens in plaats van één, jullie vermogen moet verdeeld worden, je verliest een deel familie en misschien ook een deel van je sociaal netwerk, er staat misschien een verhuis op til,....Stuk voor stuk elementen die de kwaliteit van je leven bepalen.

We weten dat afspraken die geleidelijk en doordacht ontstonden meer bijdragen tot een gelukkige toekomst dan impulsieve of emotionele beslissingen.

Het vermijdt dat je je achteraf bedrogen of teleurgesteld voelt, omdat je handelde uit schuldgevoel, boosheid, verdriet,....

  • Toen Roel aan Dorien vertelde dat hij wilde scheiden zakt de grond onder haar voeten weg. Haar wereld stortte in. Ze kon het verdriet amper aan en klampte zich vast aan de zorg voor de kinderen. Ze koos voor de korte pijn en ging akkoord met nagenoeg alle wensen van Roel. Hij mocht in het huis blijven. Zo zou zij niet voortdurend geconfronteerd worden met wat er eens was. Ze liet de meubelen achter, deed niet moeilijk over de verdeling van het geld,....Vandaag, 2 jaar later, voelt ze zich bedrogen door Roel. Volgens Dorien maakte Roel misbruik van haar zwakheid in die periode. Ze beseft dat ze beslissingen nam die haar nu financieel erg zuur opbreken.
  • Lieve is verliefd op haar collega en besliste Patrick te vertellen dat ze wil scheiden. Ze voelt zich wel erg schuldig. Omdat ze Patrick en de kinderen al genoeg pijn doet, gaat ze akkoord om Patrick het huis en de auto te laten voor een lage prijs. Een aantal maanden later leert Patrick een nieuwe vriendin kennen, die al snel bij hem intrekt. Dan krijgt Lieve toch wel spijt en stelt zij haar  beslissingen weer in vraag. Zij had toch ook hard gewerkt tijdens hun huwelijk en ook veel geld in de woning geïnvesteerd? Het is toch niet omdat zij de beslissing nam, dat zij als enige aandeel had in het mislopen van de relatie? Ze gunt Patrick zijn geluk, maar heeft het nu wel heel moeilijk met het feit dat zij elke maand moet letten op haar budget, terwijl Patrick samenwoont in hun woning die hij voor een appel en een ei kon overkopen.

Het is in dit verband belangrijk om te weten dat alle afspraken die niet over de kinderen gaan níet meer te herzien zijn na de scheiding. Bijvoorbeeld de afspraken over de verdeling van spaargeld, wie het huis overneemt en tegen welke prijs, of er al dan niet onderhoudsgeld wordt betaald,....De regelingen die jullie hierover troffen in de scheidingsovereenkomst kunnen niet veranderd worden.

Reden te meer dus om je goed te informeren en beslissingen te baseren op de juiste motieven. Je gevoelens veranderen in die woelige periode vlak na de scheidingsbeslissing mogelijk snel. Dat maakt dat ze niet de ideale basis vormen voor ingrijpende beslissingen. Daarnaast evolueert het leven soms snel. Het is dus goed om afspraken uit te werken waarin rekening gehouden is met mogelijke toekomstige situaties.

Kortom: impulsieve of emotionele beslissingen in een overgangsfase waarin je leven volkomen op zijn kop staat zijn zelden goed.

Onder meer om die reden is bemiddeling een goede manier om jullie scheiding te regelen.De bemiddelaar gaat na of jullie de impact van jullie beslissingen goed inschatten. Jullie krijgen van een ervaren expert informatie over alle mogelijkheden en opties, waardoor jullie goede beslissingen kunnen nemen.

Wil je graag meer informatie over bemiddeling? Contacteer ons vrijblijvend.