5 tips om jullie relatie te verbeteren en versterken.

Deze tips helpen om terug zuurstof in je relatie te brengen. 

1. Communiceer genoeg! Zeker over je gevoelens en behoeften, eerder dan je partner te beschuldigen.

Wanneer we ons miskend voelen door onze partner , dan heeft dat vaak te maken met onze eigen behoeften en verwachtingen,  eerder dan met het concrete gedrag van onze partner.

In veel van die situaties beschuldigen we onze partner dan. Terwijl je partner niet meteen je behoeften en verwachtingen kent, en je reactie daardoor ook niet altijd begrijpt. Jullie zullen dan wellicht langs mekaar door spreken.

De tip is dus om, eerder dan je partner te beschuldigen, te benoemen wat je voelt, en liefst ook welke behoefte of verwachting daaronder schuilgaat. Misschien is dat dan meteen ook wel een oefening voor jezelf: je afvragen waarom het gedrag van je partner je zo raakt. En vervolgens wat je eigenlijk nodig hebt.

Enkele voorbeelden:

- "Je bent nooit op tijd thuis.", kan bijvoorbeeld worden: "Ik merk dat je later thuis bent dan wat we hebben afgesproken en dat maakt me boos. Het is voor mij belangrijk om als gezin samen te eten, omdat dat mij een gelukkig gevoel geeft. Ik wil heel graag een hecht gezin vormen."

- "Je laat mij altijd alleen voor alles in huis opdraaien.", kan bijvoorbeeld worden: "Het valt niet altijd mee om mijn werk te combineren met het huishouden. Ik wil ook graag tijd hebben om samen leuke dingen te doen. Daarom zou ik het fijn vinden als we de taken in het huishouden evenwichtiger verdelen."

- "Je praat nooit met mij, maar verwacht wel dat ik altijd voor je klaarsta.", kan bijvoorbeeld worden: "Ik wil weten wat er in je omgaat , zodat ik er rekening mee kan houden. ik wil me graag verbonden met je voelen, en wil dicht bij je zijn."

Het voelt misschien onwennig aan, omdat we niet gewoon zijn op deze manier te spreken. Besef echter dat verandering in wat jij doet verandering brengt in wat je krijgt. 

2. Spreek vanuit jezelf en begin je zinnen met "ik voel mij....."

Een grote tip om positiever met mekaar om te gaan en conflict te vermijden, is spreken vanuit jouw gevoel.

Hoe vaak horen of doen we geen uitspraken die beginnen met "Jij...!.". We vervallen dan heel snel in een spiraal van aanvallen, verdedigingen of ontkenningen. Het gaat dan natuurlijk niet meer over oplossingen en de kans op de toenadering die we eigenlijk zoeken wordt klein. 

Het is een alternatief om je zinnen te laten beginnen met "Ik....".Wat jij voelt kan niemand ontkennen, terwijl dat wel vaak gebeurt als je partner zich aangevallen voelt door jouw uitspraak. Porbeer dus vanaf nu wat je wil zeggen eerst even te vertalen naar een zin die begint met "Ik....", maar níet "Ik vind....". Want 'Ik vind....' is meestal de voorbode van een aanval of een oordeel, en dat willen we vermijden. 

"Jij doet alleen maar waar je zin in hebt en laat mij helemaal links liggen." klinkt helemaal anders als "Ik zou het fijn vinden als je me meer betrekt bij wat je doet."

3. Focus op wat wél meezit

Het is een cliché, maar met reden: wat je aandacht geeft groeit. Dat is ook zo in relaties. Als jouw focus ligt op wat je partner verkeerd doet of op wat niet goed loopt in jullie relatie, dan zal het probleem in jouw ervaring alleen maar groeien. Door te focussen op wat wél goed loopt, al zijn het maar kleine dingen, creëer je positieve gevoelens en gedachten.

Eerder dus dan oog te hebben voor wat je ergert aan je partner (dat hij zijn krant laat slingeren, zijn jas niet ophangt, je vrouw veel te veel aandacht aan het huishouden besteedt,.......) , heb je oog voor wat je partner aantrekkelijk maakt of welke pluspunten hij/zij heeft (dat hij lief is, zij goed voor je zorgt,....).

4. Wat je deelt, vermeningvuldigt zich.

Als je graag affectie,positieve aandacht,...krijgt, dan is het een goed idee om zelf affectie te tonen en je partner positieve aandacht te geven. 

5. Maak tijd vrij voor elkaar.

Het is misschien wel dé "ziekte" van de tijd: we hebben het allemaal erg druk. Ons werk, het huishouden, de kinderen,....slorpen al onze tijd en energie op. 

Dan is het misschien niet zo vreemd dat onze relatie onder druk komt te staan. Durf jezelf af te vragen welke prioriteit je wil geven aan je relatie. Hou daarbij voor ogen dat je relatie de basis is van je gezin: zonder partnerrelatie geen gezin! Het is dus niet zo erg om af en toe voorrang te geven aan aandacht voor elkaar, eerder dan aan aandacht voor de kinderen bijvoorbeeld. Of om het huishouden af ten toe gewoon te laten voor wat het is en samen te genieten van een leuke namiddag.

 

Met deze tips bereik je wellicht al verbetering. Als je merkt dat er te veel negatieve patronen zijn, dat jullie steeds dezelfde conflicten hebben, dat jullie er zelf niet uit geraken,...zoek dan tijdig professionele hulp. Onze relatie bepaalt een groot deel van ons persoonlijk geluk, dus investeer er in.

Groet,

Maaike Goyens 

Contacteer me gerust: contact@perspectieven.be

0472 / 573 071