Be a voice, not an echo

Be a voice….not an echo

Dat was de boodschap tijdens de 72 hours Reload-trip die ik maakte. Een trip met 49 andere dames, elk met een sterke stem. Ik voelde mij een beetje de vreemde eend in de bijt. Als eerder onzekere introvert werd ik helemaal buiten mijn comfortzone gekatapulteerd: omgeven door onbekenden met een indrukwekkend professioneel palmares; omgeven door een gigantische echo van stemmen in plaats van de rust en ‘veiligheid’ waarin ik mij als een vis in een vijver voel. Onder de indruk van de professionele bezigheden van mijn reisgenoten voelde ik mij vaak klein.

Deze reload betekende voor mij een oefening in doseren: de tijd, mijn energie, de contacten,…. Want 72 uren zijn niet veel om de ronduit prachtige omgeving (Zuid-West Portugal) te verkennen, al de indrukken te absorberen, gesprekken aan te knopen en connectie te zoeken, geïnspireerd te worden door workshops, te zingen uit volle borst, ….

Het was ook een oefening in zelfvertrouwen, die ik wellicht nog regelmatig moet herhalen. Om de groep trotseren, maar vooral om te spreken over mijn professionele passie. Die passie delen was een grote stap voor mij. Ik werd omringd door alle soorten managers, actrices,  succesvolle onderneemsters, ervaren coaches, facts & figures die mij deden duizelen,….terwijl mijn passie zo simpel is. Hier en daar een gesprekje op een gestolen moment over wat mij bezighoudt, met de uitdaging om mijn “job” gevat te kunnen uitleggen. Het ging telkens ongeveer als volgt: “Ik richtte een Scheidings- en Relatiehuis op waar iedereen met elke vraag over relaties of een scheiding terecht kan. Van relatietherapie tot individuele ondersteuning, van informatie tot juridisch advies, van ouderschapsbemiddeling tot kindertherapie, van het versterken van relaties tot het volledig regelen van een scheiding, een houvast bieden voor-tijdens-na scheiding dus ook voor nieuwe gezinnen,….

Ik wil bijdragen aan het geluk van mensen. Door hun relatie te versterken enerzijds. Anderzijds door hun bij scheiding perspectieven te bieden op een hoopvolle en gelukkige toekomst. Ik hoop in essentie bij te dragen aan een wereld met minder vechtscheidingen, waarin kinderen met gescheiden ouders niet lijden onder de scheiding.”

Telkens een reactie van (h)erkenning bij mijn reisgezellen. Inderdaad, ook vrouwen van de wereld, voorzien van een gezond portie gezond verstand, succesvol en ondernemend, …. zijn:

- alleenstaande moeders die zoeken naar de balans tussen moederschap en eigen geluk,

- vrouwen met een nieuw gezin dat veel (veer)kracht van hen vraagt

- ervaren in wat een scheiding teweegbrengt

- gesterkt of verzwakt door een vechtscheiding, die achteraf bekeken geen winnaars kende

- op zoek naar hun aandeel in een breuk en de juiste weg om hun relatiepatronen te doorbreken

- vrouwen in zoektocht naar de juiste formule om hun scheiding financieel en voor de kinderen zo pijnloos mogelijk  te regelen

- singles zoekend naar de juiste match of herstellend van teleurstelling

- gevormd door een opvoeding of verleden waardoor bindings- en verlatingsangst hen parten speelt

- gelukkig getrouwd of in een relatie, maar helemaal eens met de vaststelling dat een relatie inspanning vraagt en dat we de kunst van compromissen sluiten best onder de knie krijgen

- soms nog zoekend naar de juiste golflengte om hun partner echt te kunnen ‘bereiken’ met wat ze willen zeggen

- geraakt door scheidingspijn en verdriet bij bevriende koppels, kinderen in hun omgeving,….

-….

Deze trip deed me (opnieuw) beseffen dat we echt állemaal een verhaal hebben of kennen over relaties of een scheiding, en de impact daarvan op geluk.  Ik heb ten volle mogen ervaren dat mijn passie me een voorrecht geeft, om op de eerste rij te mogen werken héél dicht bij de essentie van ons bestaan en van ons geluk. Mijn passie hielp me functioneren in dit overweldigende kader, doordat ik met iedereen kon verbinden in een onderwerp dicht bij ieders hart.

Ik kreeg ideeën, inspiratie, aanmoediging,….en vond de juiste snaar om mijn professionele stem te laten weerklinken, in de hoop dat ik iedereen kan bereiken. Ze komt van diep vanbinnen en ik wil ze nog verder en luider laten klinken dan voordien.

Maaike